Sunday, December 9, 2012

Nasi Bukhari Ayam

 Assalammualaikum,

Selalunya hujung minggu baru ada masa nak masak 'from scratch food' untuk Dean. Kalau hari biasa, selalunya guna puri bahan untuk senang Mak masakkan makanan Dean. Jadinya, bangun tidur dan terus cari bahan di dapur. Hasilnya, hari ini Dean makan Nasi Bukhari Ayam ala baby. :)

Bahan-bahan (2 kali makan)

1/2 cawan beras perang yang direndam semalaman
1 ulas bawang merah dimayang
1 ulas bawang putih dimayang
1/2 biji tomato dicincang
150ml stok ayam
100gm Daging ayam cincang
1 sudu rempah nasi bukhari
Sedikit kurma hitam, baby greenbeans dan badam yang dihancurkan
1 sudu minyak EVOO




Cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan ayam sehingga naik bau, masukkan rempah nasi bukhari
3. Masukkan tomato dan stok ayam, biarkan mendidih
4. Masukkan stok ayam dan biarkan sehingga nasi masak
5. Masukkan kurma, kacang hijau dan badam apabila nasi hampir masak



Hasilnya, Nasi Bukhari yang baunya semerbak satu rumah!


Muka pelanggan yang sangat berpuas hati. Habis mangkuk dijilatnya. Good job boy!

0 comments:

Post a Comment