Assalammualaikum,
Saya pernah terbaca yang ikan salmon apabila dibekukan akan hilang zat omega-3nya, mungkin betul, mungkin tidak. Tetapi kebetulan baru pulang daripada Jusco dan terjumpa ikan salmon yang nampak yum yum, terus terasa nak buat begedil salmon.
Begedil boleh jadi makanan 'instant', sebab boleh pre-prepared dan simpan shingga 1 bulan di dalam freezer. Bila-bila masa mahu guna boleh thawed dan shallow fry.
Bahan-bahan
{Untuk distim}
Ikan salmon
1 ulas bawang merah dimayang
1 ulas bawang putih
Lobak merah dipotong dadu
Arahan : Stim semua bahan selama 10-15 minit.
{Untuk direbus}
1 biji kentang (jangan guna russet, nanti lembik bila mahu dikepal)
Arahan : Rebus kentang sehingga empuk.
{Homemade breadcrumbs}
Toast 2 keping roti, dan blend kering menjadi serbuk.
Campurkan kesemua bahan yang distim dan direbus menjadi satu bahagian. Taburkan daun saderi yang telah diracik kedalam bahagian yang telah digaul mesra.
Kepal-kepalkan menjadi beberapa bahagian kecil dan salut dengan breadcrumbs yang telah disediakan.
Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam freezer, tahan sehingga 1 bulan.

0 comments:
Post a Comment