Assalammualaikum,
Ikan salmon ada antara ikan kegemaran saya, terutamanya di dalam sos putih berkrim dan dimakan bersama keju parmasen. Tetapi, itu adalah makanan orang dewasa. (that's a different recipe all together)
Apabila kita memasak makanan dengan cara stim, khasiat, tekstur dan rasa makanan adalah terpelihara di dalam satu mangkuk yang sama.
Bahan-bahan
1. Kepingan salmon yang dicuci dengan lemon dan dipotong dadu
2. Labu dipotong dadu
3. Kentang russet dipotong dadu
4. Bawang merah kecil 2 biji
5. Bawang putih 1 biji
6. Sedikit mentaga tanpa garam (unsalted Lurpak)
7. Sedikit lada sulah
8. Beberapa helai daun dill
Cara-cara
1. Bawang merah dan bawang putih dimayang halus
2. Labu, salmon dan kentang dipotong dadu, kalau boleh sama saiz supaya sama tempoh masak
3. Susun di dalam mangkuk tahan panas bahan-bahan di atas.
4. Taburkan lada sulah dan mentega di bahagian atas ikan
5. Akhir sekali, letakkan daun dill.
6. Stim selama 10-15 minit.
Nota : Lebih sedap dihidangkan panas/suam kepada bayi. Lecekkan semua bahan sebelum diberikan kepada bayi sekiranya masih belum ada gigi.

0 comments:
Post a Comment